Kijkt u eens bij de verschillende commissies. Welke sluit het beste aan bij uw belangstelling?
-
Documentatiecentrum
Deze commissie beheert een archief met veel foto’s, ansichtkaarten, boeken, krantenknipsels en dossiers over Enschede. Iedere maandagmorgen is dat voor het publiek toegankelijk. De commissie krijgt regelmatig archiefmateriaal en voorwerpen geschonken. Die worden allemaal gecatalogiseerd en opgeslagen.
-
Binnenstad commissie
De commissie houdt zich bezig met het gebied binnen de Enschedese singels. Burgers die verontrust zijn over stedelijke ontwikkelingen worden geholpen. Ook bij stadsvernieuwingsprojecten helpt deze commissie.
-
Boerderij commissie
Er zijn al heel veel boerderijen onder de stad verdwenen. Deze commissie inventariseert de bestaande en verdwenen boerderijen in de huidige gemeente Enschede.
-
Fotoverhalen commissie
Om de sociale geschiedenis van Enschede vast te leggen is de SHSEL in 2010 met een foto- en verhalenproject gestart. Een commissie van vrijwilligers verzamelt foto’s en verhalen van het leven van alle dag. Deze worden tijdens bijeenkomsten en tentoonstellingen getoond en zo komen nog meer foto’s en verhalen los.
-
Loakstenen- en begraafplaatsen commissie
De commissie verzamelt gegevens over marke- en rijksgrensstenen (zgn. loakstenen) binnen de gemeente Enschede, met het doel deze gegevens vast te leggen voor de huidige en toekomstige generaties.
Bovendien heeft zij zich zelf tot taak gesteld voormalige markegrenzen weer zichtbaar en beleefbaar te maken. Dat doet zij bv. door verdwenen grensstenen (loakstenen) in ere te herstellen op plaatsen waar dat kan en waar dat een meerwaarde heeft.
-
Monumenten commissie
Deze commissie treedt met de gemeente in discussie over het te voeren monumentenbeleid. De commissie verzette zich met succes, samen met de binnenstadscommissie, tegen het slopen van panden aan de Noorderhagen. In de Laares is de commissie actief. Ook op het gebied van het archeologiebeleid is de commissie gesprekspartner.
-
Promotie commissie
Op braderieen, wijkfeesten, kerstmarkten en andere evenementen zijn we met een kraam paraat.
-
Historische Kring Glanerbrug
Sinds 1934 hoort Glanerbrug bij Enschede. Net als Usselo en Boekelo heeft het toch een heel eigen geschiedenis doorgemaakt. Deze nieuwe commissie (sinds najaar 2006) verzamelt fotomateriaal, verhalen en voorwerpen die rechtstreeks met Glanerbrug te maken hebben.