Fotoverhalen commissie

Opa-Hagemeier-1000
kruispunt-daalweg-padangstraat

kruispunt Daalweg/Padangstraat

De Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) zoekt foto’s en verhalen over de bedrijven en winkels op het Hogeland in Enschede in de periode 1900 – 2017. Wie denkt aan winkels beseft vast wel dat er op de Padangstraat verschillende kruideniers zaten, diverse bakker, slagers enzovoort. Op veel hoeken van straten op het Hogeland zaten winkels. Er zaten in de straten ook schoenmakers, aannemers, een verloskundige, typemachinemonteur, enz. enz. De werkgroep gaat proberen al die bedrijfsgeschiedenissen zo goed mogelijk te verzamelen, indien mogelijk met foto’s er bij.

We zijn van plan met dat materiaal in juli 2017 een expositie te houden in de Ontmoetingskerk (voorheen Vredeskerk). Dan vertellen de bezoekers ons waarschijnlijk dat we sommige dingen verkeerd hebben en andere dingen vergeten zijn.  We hopen in de zomer van 2018 een boek over de winkels en bedrijven van het Hogeland uit te brengen, dat net zo mooi is, als het boek over de Deurningerstraat.

Mensen die oude foto’s en/of mooie verhalen over de winkels en bedrijven van het Hogeland hebben, kunnen die bij de stichting inbrengen. Dat kan elke maandagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur of vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur in het multifunctioneel centrum Prismare in de wijk Roombeek. Vrijwilligers van de stichting digitaliseren de aangeleverde foto’s. Wie op een ander tijdstip foto’s wil aanbieden of zijn/haar verhaal wil vertellen: info@shsel.nl.
De SHSEL is in 2010 gestart met het foto- en verhalenproject om de recente, sociale geschiedenis van Enschede vast te leggen. Door middel van inlooppunten, bijeenkomsten en tentoonstellingen wordt het project vormgegeven. Contact opnemen met de commissie kan met onderstaand formulier.
Velden met een * zijn verplicht.
Het aantal mensen dat zich alledaagse beelden van begin vorige eeuw, zoals de zorg in het ziekenhuis, nog kan herinneren wordt steeds kleiner. Om de sociale geschiedenis van Enschede vast te leggen is de SHSEL in 2010 met een foto- en verhalenproject gestart. Een commissie van vrijwilligers verzamelt foto’s en verhalen van het leven van alle dag. Deze worden tijdens bijeenkomsten en tentoonstellingen getoond en zo komen nog meer foto’s en verhalen los.

In 2010 stonden de thema’s ’Ambulante handel’ en ‘Zorg’ centraal.

Ook u kunt een bijdrage leveren aan het vastleggen van de sociale geschiedenis. U kunt met materiaal terecht in Prismare te Roombeek elke maandag van 10.00 – 11.30 uur in de ruimte van de SHSEL. Daar worden de aangeleverde foto’s gedigitaliseerd en de verhalen opgetekend.
Wie niet naar Prismare kan komen, kan contact opnemen met Geert Bekkering info@shsel.nl. tel. 053-4300691

De SHSEL werkt in het foto- en verhalenproject samen met Gemeente Enschede, Prismare, Zorgcentrum de Posten en deAchteruitkijkspiegel.

Historische sociëteit en verhalen over zorg

Historische sociëteit over Feest in Enschede

De foto’s en verhalen worden ook gepubliceerd op www.achteruitkijkspiegel.nl

Deurningerstraat, verleden en heden. geschreven door Jan Brummer.

bladeren in dit boek

Deurningerstraat