Historische interactieve wandeling in Enschede

Datum

Door het bestaan van navigatiesatellieten is het mogelijk om  haast overal te bepalen waar je je bevindt. Deze techniek heeft zijn toepassing al gevonden in autonavigatiesystemen, maar ook menig smartphone kan fungeren als navigator.

Deze techniek is ook door een heleboel mensen gebruikt om wandelingen te maken of een spel te spelen zoals geocaching. Door de juiste coördinaten in te tikken is het mogelijk dat je GPS of smartphone je leidt naar een bepaalde plaats in de stad (of waar dan ook) . Het is zelfs mogelijk om je smartphone te gebruiken als virtuele gids die je leidt langs bezienswaardigheden en op het juiste moment informatie geeft over de plek waar je bent.

Er bestaat ook zo een wandeling in Enschede, die langs diverse gedenkwaardige plekken en (on)bekende monumenten uit de tweede wereldoorlog gaat. De wandeling is te lopen met behulp van coördinaten. Hiervoor heb je een GPS nodig of een smartphone met deze functie.  Door elke keer een vraag te beantwoorden kun je de coördinaten vinden van het volgende punt waar je naar toe moet lopen. Aan het einde van de wandeling vind je een doosje of zoiets dergelijks, met een boekje waar je je naam in kunt zetten als bewijs dat je de missie hebt volbracht.

Het is ook mogelijk om je smartphone  te laten fungeren als gids.  Hiervoor heb je een app nodig die Wherigo cartridges kan lezen (zie Google). Je smartphone geeft dan aan waar je naar toe moet lopen en op de plaats van bestemming geeft je smartphone de juiste informatie en/of opdracht die je dan moet uitvoeren. In de enschedese versie is Sigmund Menko je virtuele gids.

De wandeling in Enschede heet “Sta even stil in Enschede” en is te vinden via onderstaan de link.

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC2EF7H.

Hier vind je ook meer links  naar websites met informatie over geocaching en Wherigo.

Lars Koens.

e-mail:    larskoens@home.nl