Meer as ’n plezeerig leav’n

Datum

cover Meer as 'n plezeerig leav'n

cover Meer as ’n plezeerig leav’n

Samen met Willem van Heek en het fabrikantenarchief op Zonnebeek, hebben een aantal vrijwilligers van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (www.SHSEL.nl) met veel plezier gewerkt aan de heruitgave van een vrij onbekend boek.

De oud-directeur van de Fa. Blom in de Bleekerstraat, Arnold van Heek, had allerlei leuke herinneringen opgeschreven. In 2004 is het boek uitgegeven, aangevuld met veel anekdotes van zijn zoon Willem, de houtzager op ’t Kerkenveld bij Boonenkamp. Maar dat boekje heeft nooit de goede aandacht gekregen. Met inzet en hulp uit allerlei ‘hoeken’ is het nu herdrukt met heel veel foto’s; zowel oude foto’s uit het familiearchief als nieuwe in kleur. Maar vooral zijn er veel nieuwe verhalen, anekdotes en foto’s bij gekomen.
Voor € 15,50 is het vanaf 19 maart bij de Historische Sociëteit (Prismare) en in de boekhandel verkrijgbaar. Hardcover, 240 pagina’s ISBN 90-97898081354783

Indien u niet (meer) in Enschede woonachtig bent kunnen we het boek ook per post aan u toezenden. Stuur uw naam en adresgegevens naar: janbrummer@shsel.nl

Als voorbeeld een verhaaltje uit het boek.

Fast Forward

Jac. Kleiboer had in 1951 op de manifestatie FF een lös hoes laten bouwen om te tonen hoezeer het boerenbedrijf zich had ontwikkeld. Om het geheel zo echt mogelijk te doen lijken had hij een oud baasje en een oud vrouwspersoon uit Langeveen weten te bewegen om als bewoners van het lös hoes te fungeren. Ofschoon niet getrouwd wilden zij wel – zij het gekleed – in de bedstee kruipen.

Jo in de bedstee

Jo in de bedstee

Mensen die kijken naar de “beslapen” bedstee.

Toen prinses Beatrix de tentoonstelling bezocht, liep zij het lös hoes binnen waar op dat moment het oude vrouwtje in bed lag. H.K.H. dacht dat ze ziek was en vroeg: “Wat mankeert eraan?” De prinses werd echter direct verteld hoe de vork in de steel zat.

Het tentoonstellingsbestuur vreesde echter dat deze bedscène allerlei problemen zou opleveren als twee ongetrouwde mensen samen in een bedstee zouden bivakkeren en nog wel in het openbaar. Kleiboer loste het probleem op eenvoudige wijze op. Hij heeft beide oudjes in het huwelijk laten treden.