Onthulling fraaie grenssteen

Datum

tekst en foto: Loakstenencommissie SHSEL

Hubert Feldhaus

Hubert Feldhaus

Op zaterdag 11 mei 2019 is onder grote publieke belangstelling een fraaie grenssteen onthuld in de tuin van café-restaurant Sandersküper, vlak bij de voormalige grensovergang aan de Knalhutteweg.
Het gaat om een bijzonder mooi bewerkte grenssteen, met het wapen van de provincie Overijssel aan de ene kant en het wapen van het bisdom Münster aan de andere kant. De steen verdween zo’n veertig jaar geleden en werd teruggevonden door Hubert Feldhaus. Feldhaus vertelt: “Ik ben geboren op boerderij de Rother Lappen en achter ons huis stond deze mooie grenssteen. De steen is in 1756 geplaatst als vervanging van een houten paal, die intussen verrot en omgevallen was. Hij heeft 425 jaar dienst gedaan als grenssteen, maar is in de jaren zeventig verplaatst. Ik kwam erachter dat de steen bij iemand in de tuin stond en de nieuwe eigenaar bood mij de steen aan. Maar zo’n steen is geen particulier bezit, die behoort toe aan de landen een beide zijden van de grens.”
De Heimatverein Alstätte, de Schützenverein Alstätte-Brook en de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) hebben er met financiële steun van de deelstaat Nordrhein-Westfalen gezamenlijk voor gezorgd dat de steen nu staat op een plek waar hij door veel mensen te bewonderen is.

Samenwerking
In hun speeches prezen Karola Voss, burgemeester van Ahaus, wethouder Kampman van Enschede en een vertegenwoordigster van de Kreis Borken de grensoverschrijdende samenwerking. We leven hier niet aan weerszijden van een grens die mensen scheidt, maar we ontmoeten elkaar aan de grens. We hebben elkaar nodig en kunnen van elkaar leren, en zo leven we eigenlijk midden in Europa. Na deze stimulerende woorden speelde de kapel van de schutterij Alstätte-Brook Ode an die Freude, het Europees volkslied.
Daarna werd de steen onthuld en werden de aanwezigen onthaald op een frisse dronk.

Fietsroute
Harry van der Sleen, voorzitter van de Loakstenencommissie van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, memoreerde dat de wapensteen ook een kijkpunt is in de Grenstenenroute, een fietsroute langs de Nederlands-Duitse grens, ontwikkeld door de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en de Heimatverein Alstätte. De tweetalige brochure is te verkrijgen bij toeristische informatiepunten, bij horeca langs de route en bij de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker. De route is ook als gpxbestand te downloaden op http://www.shsel.nl/shsel/wandel-en-fietsroutes/ en is onderdeel van de routeapp van Landschap Overijssel, zie: https://www.landschapoverijssel.nl/.